Eén van de meest fascinerende wijngebieden van Spanje
Na het verdrijven van de Moren en de totstandkoming van het Verenigd Spanje, werd het oude Castilië tussen de 11e en 16e eeuw steeds belangrijker en machtiger. De wijnindustrie in deze streek kwam tot bloei vanwege de grote vraag vanuit de Castiliaanse adel, geestelijken intellectuelen én vanuit het Madrileense hof. Er werden voornamelijk traditionele sherryachtige en rode krachtige wijnen met een hoog alcoholpercentage gemaakt die pasten bij de keuken en de smaak van de Spanjaarden zelf. Tegenwoordig is Castlië-León één van de meest fascinerende wijngebieden van Spanje en worden hier moderne en zeer gewilde wijnen gemaakt. Van de frisse witte wijn van Verdejo uit de Rueda tot krachtige rode wijn uit het Duero-vallei


 

 

De 5 DO wijngebieden

zijn voornamelijk gesitueerd in het dal van de rivier de Duero:
Rueda, Toro, Cigales en Ribera del Duero
Bierzo is het buitenbeentje, deze ligt in de uithoek van Castilla y Léon, aan de grens met Galicië en loopt door naar Portugal, het verlengde van de Portugese Douro vallei


 

D.O Ribera del Duero

Het beste wijngebied en meest gekende van alle D.O.'s van Spanje. Hier komen de duurste wijnen vandaan en de thuisbasis van Vega Sicilia, één van de beroemdste wijnhuizen van Spanje


Ribera del Duero heeft de afgelopen 30 jaar een spectaculaire metamorfose ondergaan. Er was hier eerst een enkele coöperatie, tegenwoordig staan er bijna 200 moderne Bodega's. De man achter dit succes is allerleerst Don Eloy Lecanda Chaves, die in de 19e eeuw als pionier vanuit Bordeaux de wijntechnieken, de druiven en de eikenhouten vaten meenam naar zijn kleine wijngaard in de buurt van de stad Valbuena. Tegenwoordig heet de Bodega Vega SiciliaHij zette de regio op de kaart en trok andere wijnmakers naar het gebied

Jammer genoeg bracht het niet iedereen succes. Pas in 1986 kwam de doorbraak van de wijnmaker Alejandro Fernández (foto rechtsboven) uit Pesquiera. Hij liet zien dat ook hij, net als Vega Sicilia, kwaliteitswijnen kon maken. Hij kreeg wereldwijde bekendheid én dat terwijl hij van origine een landbouwingenieur is. Deze 'selfmade-man' heeft altijd de droom gehad om een bodega te bezitten en wijn te maken. Dat heeft hij ruimschoots gedaan en hij bezit er inmiddels 4 waarvan er 1 in Castilië-La Mancha. Voor vele andere wijnmakers was dit het sein om de draad weer op te pakken en trokken hypermoderne bodega's naar het gebied die internationaal gefincieeerd werden. Inmiddels zijn de wijnen van een uitstekende kwaliteit en één van de beste van Spanje


De wijnen
Er worden voornamelijk rode wijnen gemaakt van Tempranillo, maar ook van Malbec, Cabernet Sauvignon, Merlot en Garnacha en een bescheiden percentage roséwijnen. Voor de roséwijnen is grenache de meest belangrijke, deze mag voor een klein deel aangevuld worden met het witte druivenras albillo. De DO staat geen witte wijnen toe 


Wijnhoofdsteden: Aranda de Duero en Peñafiel
Andere wijnsteden: Fuentespina; Gumiel de Mercado; La Horra; Sotillo de La Ribera; Pedrosa de Duero; Roa de Duero; Pesquera de Duero; Valbuena de Duero; Nava de Roa

 

 

 

 

           

 

 

 

Beroemde Bodega's Ribera del Duero

Aranda de Duero
Bodega Torremilanos (foto 1): Peñalba-López
www.torremilanos.com Organiseert rondleidingen/wijnproeverijen (ca. 1.5 uur, incl. 2 wijnen), reserveren vereist. Bedrijf dateert uit 1903. In1974 is het ambitieuze echtpaar Peñalba López-familie eigenaar van het bedrijf. Eén vd eerste bodegas die een DO status verwierf. Naast het maken van wijnen runnen ze een indrukwekkend hotel Torremilanos met restaurant en winkel: biedt wijn-therapieën aan.
De prachtige oude bodega in de stijl van Franse kastelen, ligt net even buiten de stad en omringd door 500 ha aan wijngaarden. Het behoort tot de mooiste in het gebied. Het is een modern en ambiteus bedrijf dat meegaat met zijn tijd. Produceert uitstekende wijn in alle kleuren. Superieure wijnen zijn de Torremilanos en Torre Albéniz

Nava de Roa, Bodega Señorio de Nava (foto 2 ): http://www.senoriodenava.es, Crta Valladolid-Soria, km.63;opgericht in 1986. Aan het einde van de jaren tachtig kwam een droom tot werkelijkheid. Toen kocht een groep van families met aanzienlijke wijnbouw ervaring de grootste coöperatie van San Antolín. De bodega heeft nu de uitstraling van een klassiek Franse château en ondergaat momenteel een expansie; ca 350 hectare wijngaarden met de allerbeste bodem van de regio. De wijnen worden gemaakt onder de naam Don Alvar, Vega Cubillas en Señorio de Nava

Peñafiel

Bodega Pago de Carravejas (foto 3) Camino Carraovejas, www.pagodecarraovejas.com opgericht in 1991. Ultramodern bedrijf met zicht op het kasteel van Peñafiel. Eén van de toonaangevende wijnmakers van de nieuwere generatie in de streek. Eigenaar José María van de bodega en tevens chef-kok/eigenaar van het befaamde restaurant in Segovia "José María", begon zijn project in 1987. Hij had een duidelijke visie in het achterhoofd: maken van een top kwaliteitswijn voor zijn restaurantgasten en wijnliefhebbers. Het landgoed Pago de Carraovejas ("Pago" is een Spaans woord voor Estate) is 160 hectare ha wijngaarden. Het is een modern gebouw, uitgerust met de nieuwste technologieën, waaronder zwaartekracht-tanks. Maakt rode wijnen en in de beste jaren een crianza en reserva

Protos (foto 4) Crta Bodegas Protos 24-28    http://www.bodegasprotos.com/en/legend/ Verzorgt rondleidingen van 1.5 uur, incl. wijnproeverij
Prachtige oude coöperatie opgericht in 1927 door lokale wijntelers die liefde voor wijn hadden. De wereldtentoonstelling in Barcelona in 1929 heeft hun wijnen genomineerd en hiermee het bedrijf naam gegeven. Het is het oudste wijnhuis van Peñafiel. Protos betekent in het Grieks "eerste". De moderne bodega ligt aan de overkant van het kasteel. 2.5 km aan tunnels lopen door onder het kasteel. Sommige daarvan lopen nog door de oude kerkers! Het bedrijf telt nu 230 leden met 100 ha wijngaard tinto fino. De rode wijnen zijn vele malen in de prijzen gevallen. Zij variëren van crianza tot gran reserva, de beste is de crianza

Pesquera de Duero, Bodega Alejandro Fernández (bovenste foto rechts) Calle Real 2. Heeft nog 3 andere bodega's in Roa, Vadillo de la Guareña en Campo de Criptano (Castilië-La Mancha) die tesamen grupoesquera vor mt: zie http://www.grupopesquera.com/index.php/en/. Reserveren voor een bezoek aan één van de bodega's is vereist. Opgericht in 1971. Eigenaar Fernández heeft de Ribera del Douro wereldwijd bekend gemaakt (zie hierboven) en was de stuwende factor achter de export van de wijnen over de hele wereld. Hij maakt alléén rode wijnen van 100% tempranillo: crianza  reserva en grandes reserva

Valbuena, Bodega Vega Sicilia (foto 5), Ctra N122, www.vega-sicilia.com opgericht in 1864. Het wijngoed dat de gouden legende van Spaanse Rode wijn symboliseert. Vanwege lange geschiedenis heeft het verschillende eigenaren gekend maar heeft altijd de traditie van het wijnmaken van het oude bedrijf gehandhaafd. Nu in handen van de familie Díaz. Het beroemde huis (alléén prive) uit de late 19de eeuw is mooi gerestaureerd en omvat o.a een kerkje en prachtig tuinen. aristocraat huis spelen verschillende rollen in de 100 jaar van haar geschiedenis. De Vega Sicilia wijnhuizen bevinden zich op een landgoed dat bestaat uit 250 hectare wijngaard met tinto fino, cabenet sauvignon, merlot, malbec en albillo. De Wijnen: De beroemdste en één van de mooiste wijnen ter werld is de (en niet betaalbare) Vega Sicilia. Andere uitstekende wijnen zijn de Valbuena 5 (1990) en de Unico (1970)

 

 

 

D.O Rueda

Ten zuiden van de rivier de Duero en ten zuidoosten van Valladolid, ligt Ruedo waar al eeuwenlang wijn wordt gemaakt. Tegenwoordig zijn de frisse wijnen uit dit gebied van topkwaliteit en behoren zij tot de beste witte wijnen van Spanje!

De Rueda was na het vertrek van de Moren in de 10e eeuw een desolaat gebied totdat koning Alfonso VI  in de 11e eeuw zich ermee ging bemoeien. Hij bepaalde dat iedereen eigenaar werd van de grond als de eigenaar het bebouwde. Wijnbouw leek hiervoor een voor de hand liggende keuze, gezien de grote vraag naar wijn vanuit het hof, adel en geestelijken. Van oudsher werden er versterkte sherry-achtige witte wijn gemaakt van de verdejo-druif volgens het solera-systeem (zie bij jerez-wijnen). Eind 19e eeuw werd het gebied getroffen door de druifluis.

Er werd daarna opnieuw aangeplant maar de vraag nam af. Tot in de jaren ’70 het beroemde wijnhuis Bodegas Marqúes de Riscal (uit de Ríoja) veel geld investeerde in de aanplant van de witte verdejo-druif en nieuwe technieken. Hij zorgde ervoor dat de verdejo niet meer oxideerde, maar een frisse, fruitige wijn opleverde. Een andere innovatie van Riscal was in de jaren '80 de acceptatie van de sauvignon blanc. In de streek zelf maar ook wereldwijd deed de sauvignon blanc het goed. In 1980 verwierf de streek de prestigieuze DO-status en alléén toegestaan aan de witte wijnen


De wijnen
De DO witte wijnen bestaan uit de Verdejo, viura, sauvignon blanc en palomino, maar moeten voor minimaal 25% uit verdejo-druiven bestaan. Wijnen met het etiket Rueda Superior bevatten ten minste 85% verdejo. De Rueda Sauvignon is hierop een uitzondering, die moet 100% van de verdejo. Voor de rode en roséwijnen (sedert 2002) de Tempranillo, cabernet sauvignon, merlot en grenache voor de rode en roséwijnen


Wijnhoofdstad: Rueda
Andere wijnsteden: Serrada; La Seca; Nava del Rey; Pozaldez; Medina del Campo; Santjuste de San Juan Bautista; Nieva

 

Beroemde Bodegas Rueda


Rueda

Vinos Blancos de Castilla,
 Crtra. Nacional VI, Km. 172, http://www.marquesderiscal.com/noticias/Marques-de-Riscal-DO-Rueda/27
Opgericht in 1972. 70 ha met sauvignon blanc. Het is de voorloper van de Marqués de Riscal (zie hierboven). Familie wilde uitbreiden en een witte wijn produceren hetgeen na 2 jaar is gelukt Produceet nu witte wijnen van uitstekende kwaliteit. Experimenteert ook met andere druiven, waaronder chardonny, albariño, gewürztraminder. De beste wijnen zijn de Riscal Rueda Superior en de sauvignon blanc

Sanz  Ctra. Madrid - La Coruña, km. 170,5  Www.vinossanz.com opgericht in 1870, 100 ha wijngaard. Gelegen naast Castilla la Vieja (familie vd familie Sanz). Al zes generaties hebben dit oude beroemde bedrijf gerund, nu in handen van Juan Carlos Sanz. Wordt alleen gewerkt met de beste druiven van de eerste persing. Hier worden topwijnen geproduceerd waarvoor zij meerdere malen zijn onderscheiden. In 1994 is de sauvignon blanc tot de beste van alle witte wijnen in Spanje genomineerd. Maakt ook rode en rosé wijnen

Castilla la Vieja (palacio de bornos) Ctra. Madrid – La Coruña km 170,6  http://www.palaciodebornos.com gestart in 1870 in de stad La Seca. In de late 19e eeuw waren de Ruedawijnen bekend in heel Castilië en brak ook internationaal door. In 1976, brak de vijfde generatie van de familie Sanz (Ricardo Sanz en broer) de familiie traditie en bouwde een nieuwe wijnmakerij in Rueda; de start van Palacio de Bornos. Na meer dan vijfendertig jaar van solide arbeid is het uitgegroeid tot een van de meest gerenommeerde merken in de DO Rueda; heeft 220 ha eigen wijngaarden in de steden van Rueda, Pollos en La Seca. De klassieke wijn van het bedrijf is Palacio de Bornos met drie stijlen waaronder de Rueda Superior, één van de beste jovenwijn van Rueda. Maakt ook uitstekende mousserende wijnen. Alle wijnen uit deze bodega zijn gewoon fantastisch


 

 

D.O Toro

Ten westen van het bekende wijngebied DO Ruedo, ligt het wijngebied Toro. Net als de andere wijngebieden wordt hier sinds mensenheugenis wijn gemaakt. Belangrijk voor de ontwikkeling van de wijn in dit gebied was de nabijheid van Salamanca, de universiteitsstad van Spanje sinds begin 13e eeuw. Toro stond altijd bekend om zijn volle wijnen met een hoog alcoholpercentage, soms tot wel 17%. en veel fruit. Bodega Fariña doorbrak deze traditie en maakte als eerste volle wijnen van ‘slechts’ 13% alcohol! 

Tegenwoordig zijn de krachtige bloedrode Torowijnen de nieuwste sensatie uit de Duero vallei. Zij hebben de afgelopen jaren enorm aan kwaliteit en populariteit gewonnen en kunnen zich ruimschoots meten aan de andere kwaliteitswijnen in de Ribera del Duero en de Rioja. Liefhebbers van krachtige, rijke rode wijnen kunnen hier aan hun trekken komen! 


De wijnen
In dit gebied mag men zowel witte, rosé als rode wijnen maken mar de rode wijnen bepalen het gezicht.
De rode wijnen moeten miminaal tussen tussen de 12,5 en 15% alcohol bevatten en minstens 75% tinta de toro, de lokale kloon van de Tempranillo. Een andere druif voor de rode wijn is de Grenacha. De kleine hoeveelhei wit, die iets eleganter en lichter zijn, wordt voornamelijk van de malvasia gemaakt en aangevuld met een beetje verdejo. De roséwijnen meestal van de Garnacha en hebben een rood-oranje kleur en hebben iets van het karakter van de rosados uit Navarra

 

 

D.O Cigales

In het minder bekende en kleine wijngebied DO Cigales, ten noorden van de Ribera del Duero, bepaalt niet de krachtige rode of de fris witte de boventoon, maar roséwijnen die van topkwaliteit zijn. Het gebied kreeg zijn DO status pas in 1991 en omvat het stadje Cigales zelf en elf andere gemeentes. Ondanks deze late waardering zijn de wijnen van uitstekende kwaliteit en te vergelijken met de Ribera del Duero en Toro wijnen. Het telt maar een aantal aantal wijnhuizen 

De wijnen
Er wordt voor roséwijnen gemaakt die van topkwaliteit zijn en vooral in Noord-Spanje worden gedronken. De hiervoor gebruikte duiven zijn: tinto del país, garnacha tinta en de witte druivenrassen viura, verdejo of albillo. Er worden ook mooie uitstekende rode wijnen gemaakt met een minimum van 85 % tinto del pais, aangevuld met cabernet sauvignon en grenache. Deze wijnen hebben het beste toekomstperspectief en worden geëxporteerd. Deze wijnen kunnen zelfs het niveau van een crianza en zelfs een reserva bereiken. Witte wijnen komen in dit gebied niet voor

 

 


D.O Bierzo

Bierzo is een buitenbeetje, het ligt immers op de grens met Galicië en gaat over in de Douro in Portugal. Het ligt in een prachtige omgeving, maar dus niet in het gebied van de grote wijnen uit de Duero-vallei. Het is een opkomende regio en is anders van smaak dan de wijnen uit die van de Duero-vallei

Het ligt tussen de lichtere frisse wijnen uit Galicië en de volle krachtige wijnen uit de Duero-vallei. Cacabelos is het centrum van het wijngebied waar ook de consejo-regulador is gevestigd. Bierzo heeft nog het meest gematigde klimaat van de regio. De wijngaarden krijgen beschutting van de bergen en verkoeling en regen van de Atlantische Oceaan


De wijnen
Hier wordt voornamelijk rode wijnen gemaakt van de mencía-druif en de DO wijnen moeten voor minimaal 75% van de Mencía worden gemaakt. De wijnen kunnen variëren van lichter en fruitiger, tot vol en krachtig, type syrah. Voor de kleine hoeveelheid witte wijnen wordt de Godello en Doña Blanca gebruikt. De witte wijnen zijn iets minder geraffineerd dan die van het nabije Galicië maar toch nog fris en heel licht en fruitig

Wijnsteden: Cacabelos; Villafranca del Bierzo

 

Share

Powered by

MasSpanje connected

FaceBook
Twitter
TOP