Land van Wijn en Don Quichote
Middenin Spanje, gelegen op de zuidelijke Castiliaanse Meseta (hoogvlakte) en 60 km van Madrid ligt Castilië-La Mancha. Het landschap bestaat uit eindeloze vlaktes vol met wijngaarden die extreme temperaturen moeten doorstaan. In de zomer is het hier zidderend heet en in de winter ijskoud. Je staat verbaasd dat hier wijndruiven kunnen groeien. Toch is dat het geval en worden hier mooie (kwaliteits) wijnen gemaakt. In dit gebied ligt het grootste wijngebied van Spanje én van de hele wereld, La Mancha. Het bekendste wijngebied is Valdepeñas.
Het is ook de streek die dankzij Miguel de Cervantes in zijn beroemde literaire werk "De Edelman Don Quichot van La Mancha" wereldberoemd is geworden!
Castilië-La Mancha telt 5 DO wijngebieden
DO Almansa, DO La Mancha, DO Méntrida, DO Mondéjar en DO Valdepeñas. DO La Mancha, is het grootste DO wijngebied, DO Valdepeñas, de bekendste. De streek kent ook het meeste aan lokale wijngaarden die wijn produceren van zeer goede kwaliteit. Vaak zijn het bedrijven die generaties in bezit zijn van dezelfde familie
D.O La Mancha
La Mancha is het grootste DO wijngebied van Spanje én ook de grootste van de hele wereld. Het heeft maar liefst een totale oppervlakte van 192.000 hectare. Het is sinds 1976 DO-gecertificeerd en kent een lange wijnbouwtraditie
Geschiedenis van de wijnVroeger werden er grote hoeveelheden bulkwijn gemaakt. Wijnboeren beperkten zich voornamelijk tot de aanplant van de hittebestendige maar weinig karakteristieke witte wijndruif airén ten behoeve van de brandyproductie (Jérez). Aan het eind van de jaren ’70 van de 20e eeuw kwam hier verandering in. Grote bedrijven kochten hier land (was niet duur) en investeerden fors in nieuwe vinificatietechnologie, moderne teelttechnieken en de aanplant van kwaliteitsdruiven. Er werd ook stevig geïnvesteerd in mensen door de inlijving van oenologen, chemici en overig hooggekwalificeerd personeel. Er ontstond een ware revolutie in de sector. Daarnaast vormde een groot aantal kleine, traditionele bodega’s coöperaties. De afgelopen jaren is er behoorlijk geïnvesteerd in de infrastructuur en het moderniseringsproces is nog volop bezig
Succes van de wijn
Alles tesamen heeft een kwaliteitsverbetering van de wijnen veroorzaakt. De tijd van bulkwijnen is nu écht verleden tijd. La Mancha is tegenwoordig een ideaal wijngebied, ondanks een lage opbrengst per hectare. De kwaliteit van het fruit, de rijpingscyclus en de gezondheid van de wijnstokken zijn uitzonderlijk goed. Er worden uitstekende kwaliteitswijnen gemaakt en hebben deze wijnen zonder twijfel hun plaats tussen de meest gerenommeerde wijnen ter wereld verdiend
De regio en zijn land
De naam ‘Mancha’ stamt af van het Arabische ‘Al-Amankha’, dat ‘droog land’ betekent en past goed bij de brede, droge vlaktes van La Mancha. Tussen de olijf-en amandelbomen en ontelbare wijngaarden met zijn roodbruine zand en kleigrond staan de witte stompe molens en witgepleisterde stadjes
In La Mancha heerst een typisch landklimaat met zeer hete zomers met gemiddeld 200 zondagen. De winters zijn steenkoud. Gemiddeld valt er, meestal tijdens de winter, 300 tot 400 millimeter regen per jaar, De heldere lucht en de droge atmosfeer hebben een gunstige invloed op de gezondheid van de druiven. Er komen weinig insectenplagen voor en er is weinig arbeid nodig voor het onderhoud van de wijngaard. Er zijn veel boeren die parttime werken of kleine bedrijven die aan de groteren verkopen
De wijnen
Rode wijn
La Mancha produceert vooral rode wijnen. Deze wijnen zijn gemakkelijk drinkbaar en vaak aantrekkelijk geprijsd. De meest aangeplante blauwe druif is de tempranillo, hier ook wel cencibel genoemd. Sommige wijnmakers experimenteren met internationale druivenrassen als cabernet sauvignon en chardonnay. Door het gebruik van moderne technieken bezitten de wijnen uit La Mancha, ondanks de extreme zomerhitte, voldoende frisheid
Witte wijn
Deze komt van de Airén druif die opvallend goed gedijt in het klimaat van La Mancha. Deze witte wijnen zijn vaak vrij droog, fris en ietwat neutraal van smaak. Veel van deze Airénwijnen zijn echter niet als DO geklasseerd en worden gebruikt als basiswijn voor brandy. De distillatie van brandy gebeurt in La Mancha. De Holanda (wijnalcohol) wordt vervoerd naar het Sherrygebied. Sherryhuizen kopen dus de wijnalcohol en laten het rijpen in de sherrybodega’s
Druivenrassen
Blauwe druiven: tempranillo, cabernet sauvignon, grenache
Witte druiven: airén, chardonnay, sauvignon blanc
Wijnhoofdsteden: Ciudad Real en Socuellamos
Andere wijnsteden: Manzanares, La Solana, Alhambra, Tomelloso, Villarrobledo, Mota del Cuervo, Los Hinojosos en Quintanar de la Orden
Beroemde Bodega's DO La Mancha
Tomelloso: Vinicola de Tomelloso (foto linksboven)
Ctra. Toledo - Albacete, Km. 130.8 Tomelloso (Ciudad Real), https://www.vinicolatomelloso.com/en/index.html
Oorsprong gaat terug naar 1986 toen 28 gezinnen van wijnbouwers met eigen bedrijven besloten om gezamenlijk commerciele wijn op de markt te brengen. Bodega opgericht in 1988. Doelstelling van de bodega is om wijnen van hoge kwaliteit aan te bieden, de beste cépage-wijnen van La Mancha. In 1991 zijn de eerste flessen wijn gelanceerd onder de naam: Indigo. Andere doelstelling van het bedrijf is om nieuwe markten aan te boren. Tot op heden hebben zij uitgebreid in heel Azië, Europa en Noord-Amerika. Vwb de rode wijn, zijn er Gran Reserva, Reserva en Crianza. Produceren ook mousserende wijn van eigen productie. En natuurlijk, de witte Indigo. Beste wijn: Torre de Gazate, een crianza
Centro-Españolas (foto rechtsboven)
Carretera del Alcázar, Km 1, 13700 Tomelloso, Ciudad Real, https://allozo.com
Opgericht in 1991 door 14 ondernemers; Genesteld in het hart van La Mancha, in de buurt vd oevers vd rivier de Guadiana. Eén van de modernste bodega's met de nieuwste technologie om wijn te maken op een traditionele manier.Oogsten wordt handmatig uitgevoerd. Produceert uitstekende rode en witte wijnen met een jaarproductie van ong. 16.000hl. De Tempranillo druif is de basis van haar wijnen Allozo. Beste wijn: Allozo Tinto Crianza
D.O Valdepeñas
Valdepeñas is bijna geheel omsloten door La Mancha en het bekendste wijngebied van Spanje. In 1964 kreeg het zijn eigen DO omdat de vinificatiestijl sterk afwijkt van die van La Mancha en de wijnen een zeer goede kwaliteit hebben
Geschiedenis
Al in de 13e eeuw werd in Valdepeñas goede wijnen gemaakt waarvan men veronderstelt dat de wijnstokken door Franse monniken zijn ingevoerd. Vanwege zijn strategische ligging bij het koninklijke Madrid en de opkomst van de koetsindustrie bloeide de wijnhandel welig en legde men zich toe op het maken van kwaliteitswijnen. Na de aanleg van de spoorlijn in 1861 kwam Valdepeñas nog dichterbij
De regio en zijn land
Valdepeñas ligt op een hoogte van 700 meter vlakbij de meest zuidelijke punt van La Mancha. De wijngaarden liggen op een klein plateau en wordt omgeven door heuvels. De wijngaarden van Las Aberturas en Los Llanos, resp. ten noorden en ten westen zijn de beste gebieden voor de wijnstokken De bodem is dik en vruchtbaar met een kalkachtige ondergrond. Tijdens de zeer warme zomers houdt de bodem het water goed vast en gedijt de cencibeldruif hier goed. Dit is tegenstelling tot La Mancha waar de druif wegkwijnt door de extreme hitte
De Wijnen
Van oudsher wordt in Valdepeñas lichte rode wijnen gemaakt. Ze worden gemaakt van een combinatie van witte en blauwe druiven, maar rode wijn moet ten minste voor 85 procent uit blauwe druiven bestaan. Van deze 85 procent moet ten minste drie kwart Cencibel of Cabernet Sauvignon zijn. Er worden ook rosados en witte wijnen gemaakt, meestal jovenes en gemaakt van de Airéndruif of een combinatie van Airén en Cincibel.
De meeste wijnhuizen maken drie verschillende soorten wijn:
Jóvenes: wijnen voor snelle consumptie; Standaardwijnen, die een of twee jaar op tank hebben gerijpt; Crianza, Reserva en Gran Reserva
Druivenrassen
Wit: Sauvignon blanc; Moscatel de Grano menudo; Verdejo; Macabeo; Chardonnay; Airén
Blauw: Cencibel; Cabernet Sauvignon; Garnacha; Merlot; Syrah; Petit Verdot
Wijnhoofdsteden: Valdepeñas
Andere wijnsteden: Calatrava, San Carlos de del Valle, Alcubillas, Torrenueva, Sta. Cruz de Mudela
Beroemde Bodega's DO Valdepeñas
In de wijnstad Valdepeñas zijn vele grote Bodegas gevestigd
Valdepeñas (stad): Félix Solis
Autovía Madrid-Andalucía, km 199, Valdepeñas www.felixsolis.com
begeleide tours, telefonisch reserveren verplicht; Familiebedrijf sedert 1945; 1000ha. Met Los Llanos en Luis Megía de beste bodega's van Valdepeñas. In deze grote bodega gaan oude en nieuwe technieken tesamen. Produceert uitstekende rode en wijnen onder de merknamen: Soldepeñas en Los Molinos. Dankt zijn faam aan de wijnen van de dochteronderneming Viña Albalia die uitstekende reservas produceert tegen zeer betaalbare prijzen. Merken: Los Molinos: rood, wit en rosado wijn, Diego de Almagro: rood, wit en rosado, Soldepeñas: rood, wit en rosado, Castillo de Soldepeñas: rood, wit, rosado, Caliza: rood Senda del Rey: rood en wit, Peñasol:rood, wit, rosado.
Los Llanos
utovía de Andalucía, km 200, Valdepeñas Ciudad Real, https://www.garciacarrion.es
oud bedrijf, opgericht in 1875 maar sedert 1975 in handen van de Grupo Cosechero Abastechedores. Produceert uitstekende gran reservas en mooie witte wijnen en rosada. Beste wijn: Señorio de los Llanos. In zeer goede jaren wordt de gran reserva Pata Negra geproduceerd
Luís Megía
Carretera Cruces 27, Valdepeñas
opgericht in 1947 en in 1999 in handen van de Grupo Collins (voedsel en frisdranken). Produceert wijnen in alle kleuren: Merken: Islero: witte wijn. Duque de Estrada: rood Don Luis Megia: rood
D.O Almansa
Klein wijngebied van 7.600 ha in het uiterste zuidoosten van La Mancha, rond de wijnstad Almansa in het oosten en Bonete in het westen. Het is een overgangsgebied tussen de Meseta en de Middellandse Zee. Het grenst aan de wijngebieden van Alicante, Yumilla en Yecla (Comunidad Valencia). Er heerst een streng landklimaat met grote temperatuurschommelingen. Ijskoude winters en hete zomers met 2.80 zondagen per jaar. Er valt slechts 350 mm regen per jaar
De Wijnen
Van oudsher worden hier krachtige rode wijnen (85%) gemaakt. Verder wat wit (10%) en de rest is rosado. De belangrijkste druif voor de rode en roséwijnen is de monastrell, verder de garnacha en merseguera. De witte wijn wordt vooral van de merseguera en airén gemaakt. Het merendeel van de wijnen wordt nog in bulk verkocht. De nieuwe rode wijnen van beroemde bodegas bestaan veelal uit een blend van Monastrell en Tempranillo en worden voor de export gemaakt. Het wijngebied heeft de potentie om goede wijnen te maken
Wijnstad: Almansa
Andere wijnsteden: Bonete, Petrola, Alpera, Higuerueda
D.O Méntrida en DO Mondéjar
D.O Méntrida
ligt langs de grens tussen de provincies Madrid en Toledo. In het noorden grenst het aan de wijngaarden van de D.O Vinos de Madrid, in het zuiden aan DO La Mancha. Het wijngaardoppervlak is 30.000 ha groot op een hoogte van 200-500 m. In 1960 kreeg het zijn DO status
Méntrida heeft altijd bekend gestaan als het gebied van de grote hoeveelheden zware slobberwijnen die vooral aan lokale bars werden verkocht. In de jaren negentig kwam vanwege de verandere smaak hier verandering in. Toen heeft de consejo regulador het alcolholpercentage van rode wijnen van 14 naar 12 verlaagd en die voor rosadas van 13 naar 11. Dit heeft geleid tot de productie van betere wijnen. Het zijn nu robuuste rode wijnen en rosado jovenes. Het gebied is er nog lang niet maar men doet zijn uiterste best om een andere reputatie op te bouwen
D.O Mondéjar
ligt in de provincie Guadalajara en is het enige wijngebied van importantie. Het grenst aan het gebied van de Vinos de Madrid en La Mancha. Het ligt rond twee gebieden, Mondéjar en Sacerdón die zo'n 10 kilometer van elkaar liggen
Net als de andere wijngebieden in Castilië-La Mancha heeft het een landklimaat met erg hete zomers en ijsoude winters. De wijnen die hier van oudsher gemaakt zijn vooral bulkwijnen maar met zijn goede roodbruine bodem met onderbodem van kalksteen staat niets in de weg om kwaliteitswijnen te maken. Voor de rode wijn wordt vooral de cencibel en cabernet sauvignon en tinto de Madrid, garnacha en jaénverbouwd, voor de witte wijn de malvar, macabeo en torrontés