Oud wijngebied

Murcia is net als Valencia een autonoom gebied en maken samen deel uit van de Levant. In Murcia wordt al van ouds her wijn gemaakt. Er werd voorheen vooral rode zware en sterk alcoholische wijnen gemaakt, bedoeld om te vermengen met de wijnen van Alicante en Valencia die lichter waren. Murcia was in eerste instantie een producent van bulkwijnen. Dankzij een ander vraag van de Spaanse en Europese markt, de aanplanting van de Monastrell druif en de aanpassing van de wijnmakers, is dit totaal veranderd. De productie is verschoven naar soepele rode en witte wijnen, en vooral rosados

 

 

Wijngebied: 4 DO subzones
De wijn wordtt gemaakt in DO Bullas; DO Jumilla en DO Yecla

 

 

Bullas  - zeer oud wijngebied

Bullas is een zeer oud wijngebied maar is de jongste DO’s van Murcia. Het is een uitgestrekt gebied ten westen van de stad Murcia die niet sterk beplant is. De wijngaarden liggen op een van hoogte varierend van 400-800 m. De hoogste gebieden zijn het belangrijkste en liggen het meest westelijk. Er wordt vooral rode wijnen gemaakt van de Monastrelldruif die 95 procent van de wijngaarden voor zijn rekening neemt. Ook worden er rosados gemaakt.
De Monastrell wordt vooral gezien als een ‘werk’druif die grote hoeveelheden betrouwbare rode wijn levert. Omdat met dezelfde druif in Frankrijk uitstekende kwaliteitswijnen zijn geproduceerd, hebben een aantal bodega’s risico’s genomen, investeringen gedaan en geëxperimenteerd om betere wijnen te produceren. Niet alléén hier maar ook in de andere gebieden van Murcia. Er worden nu ook lichtere, frissere rode wijnen met meer zuur en fruit geproduceerd die wel eens de wijnen voor de toekomst van Bulla kunnen zijn

 


Wijnsteden
Bullas, Cehegin


 

 

Jumilla

De regio stond bekend om zijn bulkwijnen, eenvoudige goedkope wijnen die in de omliggende streken zeer in trek waren. Vanwege de zanderige grond is de phylloxera (bladluisepidemie) aan het gebied voorbij getrokken maar sloeg in 1989 verwoestend terug. Vanwege grote produktieterugval en het gebied moest worden herbeplant, was dit het juiste moment om betere wijnen te maken en zijn geënte wijnstokken aangeplant. De beste wijnen zijn tegenwoordig de rode volle wijnen die de exportmarkt heroveren. Zij kunnen zich meten met de betere Spaanse wijnen tegen een lagere prijs. De belangrijkste druif is de Monastrell (85%). Maar er zijn ook goede witte wijnen en rosados



Wijnstad
Jumilla

 

 

 

YECLA

In het oosten van Murcia, naast de DO-streek Jumilla, is het gebied rond de stad Yecla als DO aangemerkt. Net als Jumilla stond het bekend om zijn bulkwijn. Bodegas Castano was de pionier die de wereld ook wilde interesseren voor de Yecla-wijn en is gaan investeren om goede wijn te maken. Andere wijnmakers volgden. Een andere manier van lageren en bottelen heeft geleid tot betere wijnen. De afzetmarkt zijn de Noord-Europese supermarkten en wijnspeciaalzaken

 

Wijnstad
Yecla


 


BEROEMDE BODEGA'S 


         

 

Bullas

Carrascalejo (foto 1)  Finca Carrascalejo, s/n 30180 Bullas, t. 968 652 003, http://www.carrascalejo.com
Bedrijf opgericht door de familie Pidal in 1850 met 94 ha wijngaard en produceren in het gebied de betere wijnen, Het landgoed ligt tussen de wijnsteden Bullas en Cehegín. Er wordt vooral de monastrelldruif aangeplant maar ook cabernet sauvignon, Syrah, Tempranillo, Merlot en Garnach. Produceert wijne in alle drie de kleuren, ook brut
Beste wijn: cépages jovenes

 

 

Jumilla

Bodega Carchelo (Agapito Rico), Casas de la Hoya, Jumilla http://www.carchelo.com/en/index.asp
Opgericht in 1989, 100 ha wijngaard en verdeeld over verschillende valleien en hoogtes; was pioneer in het maken van kwaliteitswijnen; Richt zich alléén op rode kwaliteitswijnen onder merknaam: Carchelo
Beste wijn: de monastrell joven

San Isidro Coöperativa (foto 2), Ctra de Murcia, Jumillahttp://www.bsi.es, verzorgt (begeleide) wijntours, wijncursussen, ook  museum aanwezig
Coöperatie opgericht in 1934 door een groep van verschillende samenwerkingspartner 3.500 ha, verdeeld over verschillende gebieden en hoogtes. Er wordt voor 80% monastrelldruiven aangeplant en 20% Syrah. In eerste instantie vooral bulkwijnen maar produceert ook kwaliteitswijnen in de drie verschillende kleuren onder het etiket Sabatcha. Produceert ook uitstekende olijfolie

Senora del Condestable, Avda. de los Reyes, Jumilla
Opgericht in 1968 en voorloper van de monastrell-wijnen nieuwe stijl. Produceert goede wijnen, vooral de rosado
Beste wijn: Vilmar (monastrell)

 

 

YECLA

Castaño (foto 3), Carretera Fuentealamo, 3 Yecla,http://www.bodegascastano.com/en/; Wijntours op verzoek na tel.afspraak/per email
Familiebedrijf opgericht in 1972 met 300 ha wijngaard. Vader Castañoo was de pionier om betere wijnen te maken. Bedrijf is inmiddels in handen van zijn drie zoons. Er wordt nog veel bulkwijn verkocht maar ook gebottelde wijnen die onder eigen merknamen de wereldmarkt opgaan
Beste wijn: merk Puzuelo, rode (crianza- en reserva-niveau)

 


Nuttige Informatie:

DO Bullas
Asociación Ruta del Vino de Bullas

Avenida de Murcia, 75 Bullas, Murcia (Murcia) http://www.rutadelvino.bullas.es
Wijnmuseum Bullas 
Avenida de Murcia 75, Bullas, Murcia (Murcia) Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

DO Jumilla
Asociación Ruta del Vino de Jumilla
Plaza del Rollo 1, Jumilla (Oficina de Turismo de Jumilla); Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; http://www.rutadelvinojumilla.com

DO Yecla
Yecla Wine Route Association
Plaza Mayor, Yecla (Oficina de turismo);Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; www.rutadelvinodeyecla.com


 

     

 

Share

Powered by

MasSpanje connected

FaceBook
Twitter
TOP