Ontdek de wijnen van Aragón

De wijngaarden van Aragón liggen in het noorden van Spanje. Net als in de andere regio's in het noorden, wordt er al vanaf de tijd van de Romeinen die door dit gebied heentrokken, wijn gemaakt. De Romeinen verbeterden de kwaliteit en introduceerden nieuwe technieken. Nadat de Moren waren verdreven en het koningspaar Isabella en Ferdinand (geboren in Aragón) Spanje hadden verenigd, werd aan de hoven van koningen, geestelijken en militaire leiders de wijn goed gedronken. Én was het een goede afzetmarkt van wijnen uit de regio. Veel van de wijnen werden tot begin van de 20e eeuw naar Frankrijk geëxporteerd. Lange tijd werd op traditionele wijze wijn verbouwd, zelfs nadat er meer behoefte kwam aan bordeaux-achtige wijnen. Tot in de jaren 70 bleef de wijn vrij onbekend in de rest van de wereld. Tegenwoordig is het een uitstekend wijngebied met een breed scala aan wijnen!

 

Wijngebied: 4 D.O subsones

De wijn wordt gemaakt in 4 subzones: Somontana (provincie Huesca) en Calatayud, Campo de Borja en Cariñena (provincie Zaragoza)

 

Somontano

Dit nieuwste D.O. wijngbied ligt ten oosten van de stad Huesca, rond de wijnhoofdstad Barbastro. Het wordt beschermd door de uitlopers van de Pyreneeën. Somontano betekent letterlijk 'onder de berg'. Het landschap is hier van een uitzonderlijke schoonheid. Het is een traditioneel gebied van wijnproduktie waar al ten tijde van de Romeinen wijn werd gemaakt. Vanwege zijn strategische ligging ging de wijn eeuwenlang vooral richting Frankrijk. Zelfs tot in de jaren '70 bleef deze wijn vrij onbekend. Na veel inspanning van lokale innovatieve wijnboeren kreeg het gebied in 1984 zijn D.O status. Nadien is hier veel veranderd en mede door nieuwe investeerders werd er nieuw leven in deze streek geblazen. Men ging zich toeleggen op een nieuwe manier van wijnmaken en er werd gebruik gemaakt van de modernste technologieën. In betrekkelijk korte tijd is men erin geslaagd om uitstekende wijnen te maken. De Somontano wijnen hebben inmiddels een uitstekende reputatie en sommigen boeken ook in het buitenland succes

De Druivensoorten  De Wijnen 

De bodem bevat veel zandsteen en klein met aangeslibt materiaal dichtbij de rivieren. Bijna alle bodems zijn rijk aan calciumcarbonaat, ideaal voor de wijnbouw en hebben een uitstekende drainage. De wijngaarden liggen op een hoogte van 350 tot 650 meter. Het biedt prima condities voor de wijncultuur met zijn koele winters en hete zomers. De wijnen 'oude stijl' worden voornamelijk gemaakt van de garnacha en de macabeo en zijn steeds minder in trek. De rode wijnen 'nieuwe stijl' zijn diepgekleurd, hebben karakter en zijn vol van smaak. Deze wijnen zijn vervaardigd uit verschillende soorten druiven, met overwicht van de Chardonnay-variëteit. De witte wijnen zijn over het algemeen fris en fruitig van smaak met bleke kleuren en gelige tinten. De rosadawijnen zijn vergelijkbaar

 

Wijnhoofdstad: Barbastro

Andere Wijnsteden: Alquézar, Salas Altas, Salas Bajas, Ponzan de Vero, Castillazuelo, Ponzano

 

  

 

 

Calatayud

ligt ca. 90 km ten zuidwesten van Zaragoza en grenst in het oosten aan de D.O. Cariñena. Al in de tijd dat hier Romeinse garnizoenen waren gelegerd, was het een belangrijk wijncentrum. Ten oosten van Calatayud bij Huérmada, liggen de ruïnes van de Romeinse stad Bilbilis Augusta. Nog steeds is het een belangrijk wijncentrum en de grootste DO zone in Arágon. Het kreeg zijn D.O.-status pas in 1990 en levert steeds betere kwaliteitswijnen. In 1998 werd in de 12e-eeuwse wijnkelders van het Monasterio de Piedro, het Museo de Vino de Calatayud (Wijnmuseum van Calatayud) geopend. De kelders zijn volledig gerestaureerd en laten de geschiedenis van de lokale wijnbouw zien


Bodem & klimaat

In Catalayd heerst een landklimaat. In de zomers is het hier warm en droog. De wijngaarden hebben daar weinig last van want die liggen op een hoogte van 550 tot 880 meter. De bodem is rijk aan kalksteen, mergel en klein: een basis voor goede wijnen


Druivensoorten - De Wijnen

De meeste wijnen worden gemaakt van de Garnachadruif (65%) maar de laatste jaren wordt ook steeds meer de Tempranillo druif (ca 15%) aangeplant. De meest innovatieve wijnbouwers experimenteren met Syrah, Cabernet Sauvignon en Merlot. Voor de D.O. wordt de traditionele Garnacha, Mazuela, Viura en Garnacha Blanca gebruikt maar ook geïmporteerde soorten. De belangrijkste witte druif is de malvasía. In het algemeen zijn de wijnen van Calatayud qua stijl joven, ze zijn wat frisser en hebben een lager alcoholpercentage dan die uit de rest van Aragón. Populair is de rosado. Sommige witte wijnen die gemaakt zijn van Viura, zijn zeer elegant


Wijnhoofstad: Calatayud

Andere wijnsteden: Aniñon, Cervera, Maluenda, Miedes de Aragón

 

 

Campo de Borja

ligt ten westen van de stad Zaragoza, dicht tegen het zuiden van Navarra aan. Het kleine wijngebied is de meest westelijk gelegen zone van Aragón. Het gebied is genoemd naar paus Alfonso de Borja, geboren in Aragón en verhuisd naar het Vaticaan. De wijngaarden liggen ten zuiden van de Ebro, op een hoogte van 350 tot 700 m, op de hellingen van de Sierra Moncayo. Het wijngebied is nog niet zo bekend maar levert wel goede wijnen op. Campo de Borja ontving in 1980 de D.O. status en het wachten hier is alléén op investeerders


Druivensoorten - De Wijnen 

De wijngaarden bestaan hoofdzakelijk uit Garnacha (ca. 75%) die op de drogere warmere plateaus liggen. Tegenwoordig wordt op de hogere delen ook Cabernet Sauvignon en Tempranillo aangeplant.  Er worden voornamelijk stevige, krachtige rode en fruitige rosado wijnen gemaakt. Ook wordt er een in beperkte mate witte wijn gemaakt en racios en likeurwijnen


Wijnhoofdstad: Borja

Andere Wijnsteden: Magallon, Ainzón, Fuendejalón

 

 

 

Cariñena

ligt ten zuidwesten van de hoofdstad Zaragoza en ten westen van het wijngebied D.O. Calatayud. In deze streek wordt al sinds de Romeinen wijn verbouwd. Het is het oudste wijngebied in Aragón en kreeg zijn D.O. status in 1960. Het gebied is genoemd naar de stad Cariñena, die zijn naam heeft gekregen van de cariñenadruif die in de rest van Noord-Spanje Mazuelo heet. De wijngaarden liggen tegen de hellingen aan van de bergen van de Sistema Ibérica op een hoogte tussen de 400 en 800 meter. De wijnen zijn uitstekend en worden in de restaurants in Aragón van harte aanbevolen. In Spanje beslaat de Cariñenadruif slechts 6% van het totale wijngaardoppervlak. In Cariñena zou men meer met zijn eigen druif kunnen doen en hem onder de aandacht van een groter publiek te brengen

De druivensoorten - De Wijnen

De bodem bestaat uit rood-bruine kalksteen met een losse, rotsachtige ondergrond met veel kalk. Er heerst een landklimaat met zeer lange warme zomers en temperaturen in de winter van tot -8 graden Celsius. Het regent weinig (300-350ml) en de opbrengsten zijn hierdoor beperkt. De belangrijkste druif is de Garnacha (50%), daarna de Tempranillo (15%) en in beperkte mate de Cariñena (6%). Van de witte druivensoorten worden de druivensoorten Viura, Garnacha Blanca, Parellada en Moscatel Romano gebruikt. De wijnen zijn veel joven, in alle drie de kleuren. Enkele bodegas uit dit gebied hebben het recht verworven om ook Cava te maken


Wijnhoofdstad: Cariñena

Andere Wijnsteden: Longares, Almoncadid de la Sierra, Paniza

 


BEROEMDE BODEGA'S 

 

      

 

Somontano

In de streek Somontano zijn 24 wijnhuizen. Praktisch alle wijn in Somontano wordt geproduceerd door het oudere Bodega Pirineos en de jongere en moderne wijnhuizen Viñas del Vero (1986) en Enate (1991)

Barbastro: Bodega Viñas del Vero (foto linksboven) http://www.vinasdelvero.es Crta. a Naval, km 3,7, 22300 Barbastro
sedert 1986, 600 ha wijngaard; produceert in een hypermoderne bodega en behoort tot de modernste wijnmakerijen van Spanje. Heeft een groot en verscheidenheid aanbod van wijnen,  zowel cepagewijnen – als assemblages (jovenes, crinazas en reservas). Deels worden de wijnen gerijpt of vergist op hout, een ander deel enkel op staal. De beste wijnen: cépage tempranillo (joven) en Gran Vos

Barbastro: Pirineos (foto rechts) https://www.barbadillo.com/empresas/pirineos Ctra Barbastro a Naval km 3.5 Barbastro
sedert 1993, gestart als familiebedrijf Barbadillo in 1821 in Sanlúcar de Barrameda (Cádiz), nu een coöperatie met 1000ha. Het is gestart met het maken van manzanillas en brandewijnen, nu een groot en breed aanbod van wijnen. Het is bedrijf heeft geinvesteerd in nieuwe apparatuur en nieuwe aanplantingstechnieken. De wijnen worden internationaal geëxporteerd

Barbastro: Bodega Sommos , www.bodegairius.com - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Ctra. Barbastro a Monzón, N.240, Km. 155. Bodega met futuristische architectuur dat je doet denken aan het Operahouse in Sydney. Ligt op de weg naar Monzón (richting Lleida); wijnwinkel en indrukwekkend restaurant aanwezig

Barbastro: Bodega Laus, https://www.bodegalaus.es ctra Nacional 240, km. 154.8 Barbastro
circa 300 ha wijngaarden waar de druivensoorten Merlot, Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Syrah, Moristel en Chardonnay worden verbouwd. De bezoeken bestaan uit een rondleiding door de kelders, gevolgd door een proeverij van wijnen, olijfolie en kaas

Salas Bajas: Bodega Enate (foto midden) https://www.enate.es/en/  Avda. de las Artes 1, Salas Bajas
sedert 1991, 400 ha eigen wijngaarden in de Enate Vallei rondom de steden Salas Altes, Salas Bajas en Cregénzan. Het is een moderne Bodega van de 21e eeuw. Het produceert wijnen van hoge kwaliteit met een lage opbrengst.  Er wordt hoofdzakelijk rode wijnen ((85%) gemaakt, 10% wit en 5% rosado. De etiketten op de flessen worden door Spanjes’ beste hedendaagse beeldend kunstenaars gemaakt

 

CALATAYUD

Bodegas Langa, www.bodegas-langa.com, Ctra. Nacional II, Km. 241,7, Catalyud
sedert 1982, familiebedrijf waarvan nu de 5e generatie aan het roer staat, 21 ha. Het bedrijf werkt ecologisch. De huidige eigenaar is zeer vooruitstrevend en investeert in nieuwe technieken en apparatuur. Worden voornamelijk rode wijnen gemaakt, waaronder een crianza en reserva, maar ook cavas

Bodega San Isidro Cooperativa, www.castillodemaluenda.com Avd. José Antonio, 61, Maluenda
sedert 1945, beste coöperatie. Maakt witte en rode joves onder de merknaam Viña alarba en Castillo der Maluenda

 

CAMPO DE BORJA

Bodegas Alto Moncayo, www.http://bodegasaltomoncayo.com Ctra. CV 606 Borja a El Buste km 1,7 Borja
opgericht in 1992, 92 ha, eigendom van de aandeelhouders Jorge Ordóñez, José Miguel San Martín, Don Philips en Chris Ringland. Produceert mooie wijnen onder de merknamen: Aquilon, Alto Moncayo en Veraton, waarvan de Alto Moncayo het vlaggeschip is

Borsao, Borjahttp://bodegasborsao.com, Ctra. Nacional 122, km. 63, Borja
sedert 1958, coöperatie met 620 leden die 1000 ha verbouwen. Modern bedrijf die uitstekende wijnen maakt in alle drie de kleuren

 

CARIÑENA

Confidencia, www.covinca.es Ctra. Valencia s/n · 50460 Longares
coöperatie sedert 1987, 3000 ha. op 650 m hoogte; de druiven worden door 700 aangesloten wijnboeren aangeleverd; opbrengst ca 100.000 liter met een uitstekende kwaliteit. De meest verkochte wijn is 'Torrelongares' in drie kleuren jovenes, er wordt ook een Torrelongares likeur geproduceerd

San Valero Cooperativawww.sanvalero.com, Ctra. Nacional 330, km, Cariñena
coöperatie sedert 1944, 3500 ha met 700 aangesloten wijnboeren, produceren uitstekende wijnen die naar meer dan 20 landen worden geexporteerd. Beste wijn is de 'Marqués de Tosos'

 

Kaart: D.O. wijnzones Aragón                                                                              Kaart: Wijngebied Somontaño

    

 

 

 

 

 

Share

Powered by

MasSpanje connected

FaceBook
Twitter
TOP