Grootste DO gebied van Catalonië

Tarragona is het grootste DO gebied in Catalonië en bevat bijna de gehele provincie Tarragona (zonder de Priorat). Vanwege de grootte van het gebied kan het wel één van de meest geëxporteerde wijnen van de wereld worden

Het wijngebied is verdeeld is 2 subzones
Tarragona Campo: met 75 procent van de DO ten noorden en ten oosten van de Priorat;
Falset: 
gelegen in het zuidelijke gedeelte van de zone, verdeeld in de Comarca de Falset (gebied rond de plaats Falset, aan de zuidgrens van de Priorat) en de Ribera d'Ebro (oevers van de Ebro). Al sedert de Romeinse tijd is Tarragona Campo bekend om zijn traditionele sterke, zoete, rode wijnen van de garnachadruif die op een tawny port lijkt. Het gebied is ook altijd leverencier geweest van communiewijnen voor de christelijke kerken in heel Europa, waaronder Italië. Falset (het noordelijke gedeelte) heeft een andere weg ingeslagen en heeft hogere ambities



De Wijnen

Er worden nu vele wijnen gemaakt, waaronder verschillende jovenes, rosado van garnacha en rode, eveneens van garnacha en Cariñena. Er wordt nog steeds de traditionele Tarragona Clásico (13,5 % versterkt en tenminste 12 jaar opgeslagen in houten vaten), rancio-wijnen en mistelas gemaakt. Vanuit de Romeinse tijd tot in de jaren '60 waren deze wijnen de best verkopende wijnen ter wereld. Tarragona Ruby was waarschijnlijk de enige Catalaanse wijn die in het buitenland bekend was. Vanwege een andere vraag vanuit de markt (minder hoge alcoholpercentage) en na de spectaculaire successen van de Penedés en andere Catalaanse D.O.'s, zijn de ogen van de producenten meer gericht op het maken van tafelwijnen van goede kwaliteit (vooral witte). De installaties worden vernieuwd en nieuwe filosofieën en technieken ontwikkeld

 

 

Wijnstad: Falset

 

 

Beroemde bodega’s

Celler Capcanes Cooperativa (foto rechts)
Carrer Llaberia, 4 43776 Capcanes, Tarragona, tel/fax 977 178 319, https://www.cellercapcanes.com. Email: cellercapcanes@com. Bezoek aan bodega, wijngaarden en wijntour alléén per telefonische reservering of per email, 2 dagen voor bezoek
Opgericht in 1932 en in de jaren negentig nieuwe weg ingeslagen van vernieuwing. De beste druiven worden voor eigen wijnmakerij gehouden, de anderen gaan naar andere coöperaties. Produceert witte wijnen, rosado maar vooral beroemd om zijn rode wijnen.  Heeft van de opperrabbijn van Barcelona het certificaat van koosjere wijn gekregen voor zijn rode Flor de Primevera. Beste wijn: uitstekende cépage cabernet sauvignon en misschien wel de beste wijnen van de hele streek

 

Josep Anguerra Beyme
Carretera Major, Darmós (Falset/Ribera d’Ebre), www.cellersjoandanguerra.com. Sinds 1830
Maakt maar een paar wijnen maar wel met internationale roem (Duitsland, Zwitserland en Engeland).  Nieuwe apparatuur en veel nieuwe ideeën over wijnmaken. Beste wijn: uitstekend tot zeer uitzonderlijk Joan d’Anguera

 

 

Share

Powered by

MasSpanje connected

FaceBook
Twitter
TOP