Oud wijnland
Al in de 1e eeuw toen de Romeinen dit gebied binnentrokken werd er wijn op traditionele wijze verbouwd. De mannen persten de druiven in stenen troggen en het gistende sap werd in vergaarbakken en amforen bewaard. De Romeinen verbeterden de kwaliteit en introduceerden nieuwe technieken. Onder heerschappij van Castilië werd de wijn goed gedronken aan de hoven van koningen, geestelijken en militaire leiders. De kwaliteit werd verbeterd met als resultaat dat al in de 16e eeuw wijn naar omliggende landen werd geëxporteerd. In de 19e brak de roem echt uit

 

19e eeuw-Marqúes de Riscal
Wat Torres was voor de Penedès was Hurtado de Amézaga y Dolagary (directeur bij Marqúes de Riscal) voor La Rioja in de 19e eeuw. De man had gestudeerd aan de universiteit van Bordeaux en nam de Franse technieken en zijn leermeester (zijn professor) mee naar Spanje. De vaten werden verbeterd, gisting op vat en rijpen op eikenhout een feit! Het wordt nog steeds gedaan, vooral door de kleinere traditionelere bedrijven

 

20e eeuw
In de 20e eeuw werd La Rioja getroffen door de phylloxera (druifluis). Na de eerste wereldoorlog ging het weer beter met de Spaanse wijn en het kreeg in 1926 na de aanstelling van de eerste consejo regulador een Denominacíon de Origen-status. In de jaren zestig "ontdekte" men echt de krachtige rode volle wijnen van La Rioja en het heeft het aanzien van de Spaanse wijn aanzienlijk vergroot

 

Marques de Cáceres-DOC-a
Marques de Riscal was de vernieuwer in de 19e eeuw maar Enrique Forner was dat voor de 20e eeuw. Hij introduceerde de gisting van rode wijn in roestvrijstalen vaten en minimaal lageren op eiken vaten. De witte wijnen zonder eikenhout. In 1970 richtte hij de Union Vitivinícola op in een nieuwe bodega. Hij bouwde een wijnmakerij in Cenicero en vernoemde deze naar een vriend van de familie, de Marqués de Cáceres. We weten allemaal hoe het verder is verlopen met het bedrijf. Het is nu één van de bekendste wijnen van heel Spanje
De wijn uit de Rioja werd in de jaren negentig steeds beter en kreeg als enige wijnregio op 9 april 1991 de status van: Denominación de Origen Califacada, of DOCa: gekwalificeerde denominatie van oorsprong

 

 

 

 

 

 

 

Wijngebied - De Druiven
De wijnregio La Rioja verspreidt zich over de regio Navarra (oosten), de regio La Rioja en de provincie Álava (Baskenland). In het westelijk deel waait de wind van de Atlantische Oceaan terwijl in het oostelijk deel de mediterrane lucht stroomt. De wijnen hebben hierdoor in de verschillende gebieden hun eigen stijl. De wijn wordt gemaakt in drie subzones van de streek maar worden allemaal gecontroleerd door de consejo regulador in Logroño

  • Rioja Álavesa: ten oosten en rondom Laguardia (Baskenland): de Tempranillo groeit hier op glooiende, kalkrijke hellingen;
  • Rioja Alta (ten zuiden van de Ebro tot aan Logroño):  hier groeien de druivenTempranillo, Mazuelo en Graciano
  • Rioja Baja (ten oosten van Logroño ten zuiden van de Ebro en in Navarra ten noorden van de Ebro): alléén de Garnacha druif. Voor de witte wijnen zijn de Viura, Malvasía en de Garnacha Blanca de belangrijkste soorten

 

 


        

 

 

 

De wijnen

  • Rioja Álavesa: vooral fruitige wat lichtere rode wijnen;
  • Rioja Alta: ook hier fruitige, elegante en lichtere rode wijnen
  • Rioja Baja: gebied met kwalitatief iets mindere wijnen. Er worden vooral donkerrode, krachtige wijnen gemaakt

 

Wijn (hoofd) steden:  Haro, Labastida, Logroño, Badarán
Andere wijnsteden:  S.Vicente de La Sonsierra, Abalos, Elvillar, Laguardia, Briones, Ollauri, Cuzcurrita de Río Turón, S. Asensio, Torremantaivo, Cenicero, Fuenmayor,, Navarrete,, Villamediana de Iregua, Tudelilla, Arnedo, Quel, Grávalos, Alfaro, San Adrían, Andosilla

 

 

 

 

                   

 

 

 

 

Beroemde Bodegas

La Rioja telt 300 bodega's. In de Rioja Álavesa zijn het vooral families die de veel kleinere  wijngaarden beheren. De avant-gardistische bodega's waarvan er maar een paar zijn liggen apart genoeg in dit gebied. In de Rioja Alta zijn de grote, oude Bodega's van weleer gevestigd. In onderstaand rijtje hebben wij een selectie gemaakt van enkele beroemde bodega's in La rioja. Wij hebben ook die met een toonaangevende architectuur opgenomen en wijnmusea. De toeristenbureaus in de verschillende plaatsen beschikken over een compleet aanbod van bodega's en wijnroutes

 

Laguardia (La Rioja Álavesa)
Ysios (foto 1) www.ysios.com (ligt ten noordwesten van Laguardia, richting Elvillar, borden volgen naar La Hoya). Bezichtiging op afspraak. Gebouw is ontworpen door Santiago Calatrava (bekend van bruggen Bilbao, Valencia: het Ciudad de las Artes y las Ciencias) voor de groep Bodegas y Bebidas. Het gebouw heeft de golfbeweging van de Cantabrische bergen en gaan hier mee in op. Het dak van het lage houten gebouw is van metaal en heeft opvallende zijgebouwen. In het proeflokaal op de 1e verdieping kan je de wijnen keuren
Araco, http://www.bodegasaraco.com/bodega.html, bezichtiging op afspraak; opgericht in 1966 en eigenaar van 14 families. Totaal bezit 200 ha wijngaarden. Er wordt gebruik gemaakt van roestvrije stalen vaten en nieuwe technieken. Het maakt goede rode en witte wijnen, bekend onder de naam: Señorio de Aracio



Elciego (La Rioja Álavesa)
In deze plaats zijn maar liefst 14 bodega's gevestigd. De bekendste is natuurlijk die van Marques Riscal, de pionier in de 19e eeuw en de moderne rioja. Het wijnhuis dateert van 1860

Marques Riscal (foto 2)  C/ Torrea 1, www.marquesderiscal.com, tel. 945 60 60 00, kaartjes voor rondleiding/proeverij zijn online (vooraf bestellen noodzakelijk), sedert 1860. Er wordt gebruik gemaakt van de nieuwste technologieën en produceert een frissende 'oude' Rioja wijn. Bijzonder is de 'kathedraal' in de bodega waar flessen vanuit elk jaar vanaf de oprichting van het bedrijf worden opgesteld 
Hotel Marqués de Riscal ligt naar de bodega. Het is een fantastisch gebouw van Frank O. Gehry (van het Guggenheimmuseum/Bilbao). Het is gemaakt van gebogen staalplaten en moet een wijnfles voorstellen (rood voor de wijn, zilver voor de afsluiting, goud voor het netje). Van veraf lijkt het met een beetje fantasie op een cadeau met een strik erop! Als je het kan veroorloven, ga dan hier zeker overnachten. En/of geniet van een verblijf in het restaurant of spa waar je vinotherapieën kan ondergaan. Ook op deze manier kan je het mooie gebouw en interieur tot je nemen





Briones  (Rioja Alta)
Fondación y Museo Dinastía Vivanca, in Briones (Navarra, 39 km ten nw van Logroño) Crta Nacional 232,www.dinastiavivanco.com
Grootste wijnmuseum van Europa in een mooi modern architectonisch gebouw a/d kant vd weg. In deze enorme bodega van 9000 m leer je meer van de wijngeschiedenis en wijnmaken door de eeuwen heen. Het huisvest een collectie gebruiksvoorwerpen, foto's films etc rondom wijn en wijnbouw maar ook een grote en unieke kunstverzameling. De collectie is ontstaan uit de verzamelwoede van de Vinanco familie. Buiten liggen de wijngaarden

 


Samaniego (La Rioja Álavesa)
Bodega Baigorri (foto 3) www.bodegasbaigorri.com, rondleidingen/wijnproeverij op afspraak, wederom een hoogstandje van architectuur. Dit moderne gebouw is van glas gemaakt en staat op een helling vanwaar je mooi uitzicht hebt op de omgeving. In het restaurant kan je een uitstekende lunch/4-gangendiner nuttigen



 
Cenicero (Rioja Alta)  (één van de beste wijnstreken van Spanje en La Rioja)
Berberana, Crtra. Elciego s/n 26350 Cenicero; http://www.berberana.com/; sinds 1877, klein familiebedrijf dat een belangrijk Spaans wijnhuis is geworden, wijngaard van 130 ha wijn. Was eerst in hartje van de Rioja Alta gevestigd maar hierheen verhuisd vanwege de betere condities en vraag. De 5 leidende coöperaties in La Rioja zijn belangrijke aandeelhouders in het bedrijf. Maakt uitstekende wijn dat kwaliteit voorop stelt. Wijnen in alle kleuren zelfs tot aan de gran reserva. Het nationaal als internationaal vele, prestigieuze prijzen heeft gewonnen
Marques de Cácares (foto 4 ) crta Logroño, http://www.marquesdecaceres.com/index.php; sinds 1970 en pionier van de 20e eeuw en vernieuwer van de nieuwe rioja. Eén van de bekendste wijnen van Spanje en produceert één van de beste Riojas ter wereld. Wordt alleen gebruik gemaakt van de druiven van lokale wijnboeren en passen strenge selectie toe. Er wordt geen wijn gemaakt in een slecht jaar. Produceert alle kleuren wijn, ook gran reservas
 

 
Haro (Rioja Alta)

Ramón Bilbao, Avda. Santo Domingo 34, http://www.bodegasramonbilbao.es; rondleidingen/proeverijen: elke dag behalve zondag; wijncursus (1.30 uur), familiebedrijf en opgericht in 1924, 7 ha wijngaard. Maakt goede rode crianzas en reservas onder eigen naam

Mugo, Avda Vizcaya, Barrío de la Estacíon, 2, https://www.bodegasmuga.com, ca. 4000hl. Rondleingen/proeverijen, bezoek aan wijngaarden, wijnbar, toer mer segway
Familiebedrijf, opgericht  in 1932, al 3 generaties zwaaien hier de scepter. Gevestigd in een prachtig Rioja herenhuis, in de oude wijk Barrio de la Estacion. 
Maakt prachtige op fust gegiste witte wijn. Maar vooral bekend om de traditionele stijl met eiken (crianza/gran reserva), die erg op de tempranillo lijkt
Beste wijn: Prado Enea

López de Heredia Viña Tondonia, Avda Vizcaya, Barrío de la Estacíon', 3, gelegen naast Bodega Mugo (zie hierovoor)
http://www.lopezdeheredia.com/english/vinos/vinos.html  sinds 1877, één van de oudste wijnhuizen en in de Rioja.
In 1877 kwam Rafael López de Heredia uit Santiago de Chile (Spaanse ouders) in Haro om zijn bedrijf in de wereld van Rioja-wijn te beginnen. In 1914 startte hij de bekendste wijngaard "Viña Tondonia", die het wijnhuis ook zijn naam gaf. Daarna volgde er nog 3 anderen, bekend als Viña Bosconia, Viña Zaconia en Cubillas
Het selecteren van de druiven en het wijnmaken gebeurde met de hand; de wijnen worden geklaard met eiwit en liggen langer op eiken dan normaal gangbaar is. Er zijn er nog die na 50 jaar nog mooi zijn. Maakt wijnen in de 3 kleuren. De López de Heredia rosoado cianza is dé klassieke rioja-rosé.
Beste wijnen: Viña Bosconia (rood), een klassieke ríoja, Viña Cubillo is lichter. Viña Tondonia is de oudste; er zijn prachtige gran reservas uit de jaren zestig, nog steeds mooi op dronk

 

 
Navarrete (Rioja Alta)
Corral (foto 6) Carretera de Logroño Km.10, http://www.donjacobo.es/inicio; familiebedrijf opgericht in 1898, 40 ha wijngaard. Produceert klassieke Riojawijnen: goede crianza en reservawijnen. Verzorgt allerlei rondleidingen/wijnproeverijen. Mogelijk om de wijngaarden per paard/fiets/quad te bezoeken

 
 
Logroño (Rioja Alta)

Campo Viejo, Camino de Lapuebla 50, http://www.campoviejo.com/Home, opgericht in 1963, onderdeel van de Bodegas y Bebidas-groep die goede tot uitstekende wijnen maakt in alle kleuren. De wijnmakerij opende zijn deuren in 2011, in een modern gebouw, met een goed evenwicht tussen oenologie, architectuur en duurzaamheid. Er zijn verschillende toers, rondleidingen, wijnproeverijen, voedselcombinaties, 
Beste wijnen: de Viña Alcorta (witte wijn); Marqués de Villamagna, gran reserva. Maakt ook cava's 

Marqués de Murrieta, National road 232 Logroño-Zaragoza Km. 5; http://www.marquesdemurrieta.com, rondleiding op afspraak (vooraf);  opgericht in 1872, 300 ha in handen van de kinderen van de graaf van Creixell. Samen met Riscal was dit bedrijf de pioniers van de nieuwe wijn (vlgns de Bordeaux-methode). Worden oude en nieuwe technieken gebruikt. De wijnen behoren tot de meest traditionele van La Rioja. Beste wijnen: Castillo de Ygay (rood en wit)
 
Bodega Viña Real (foto 5) van de Compañia Vinícola del Norte de España (CVNE); Ctra. Logroño–Laguardia (N-232A) km 4,8 vanuit Laguardia richting Logroño, www.cvne.com  rondleiding/proeverijen op afspraak; familiebedrijf sedert 1879 en enige eigenaar van het bedrijf. Behoort tot de beste wijnproducenten van Spanje en van de nieuwe Rioja wijnen. Er zijn twee wijnseries: Viña Real en Imperial
Op een heuvel ligt de rode cilindervormige bodegaontworpen door de Franse architect Philippa Mazières en gemaakt van red cedar hout, beton en staal. Het doet ons denken aan een yurt (een Mongoolse tent)

 

Share

Powered by

MasSpanje connected

FaceBook
Twitter
TOP