Nog maar enkele jaren geleden was de wijnregio Galicië onbekend en werd de wijn vooral in de regio zelf gedronken. Inmiddels weten wijnliefhebbers wat deze wijnregio hen te bieden heeft: moderne, frisse en aromatische witte en rode wijnen. De Albariño uit de DO Rías Baixas is de beste witte wijn en de klassieker van de nieuwe Spaanse wijnen. In de gebieden Ribeira Sacra, Valdeorras en Monterrei worden naast goede witte wijnen ook een paar mooie rode wijnen gemaakt

 

 

Ribeira Baixas

Aan de westkust en op de grens van Portugal, ligt in het gebied van de Rías Baixas (lage inhammen) het grootste en belangrijkste wijngebied van Galicië. Hier worden de beste witte wijnen van Galicië gemaakt

 

 

DO Rías Baixas bestaat uit drie gebieden:

Val do Salnés
is het grootste produktiegebied en de wijngaarden liggen rondom de stad Cambados
O Osal
is het tweede gebied en ligt in het uiterste zuidwesten rondom de stad A Guarda en aan de noordelijke oever van de rivier de Miño aan de grens met Portugal
Condado do Tea
is het derde gebied, het ligt tussen de grensstad Tui en Ribadavia, het gebied van de DO Ribeiro

Het hele DO gebied heeft een nat klimaat met een prachtige groene natuur dat hoge opbrengsten levert. Wel is het altijd oppassen voor de wijnboeren voor meeldauw en schimmels. In de wijngebieden DO O Osal en Condado do Tea is het iets warmer dan in Val do Salnés

 

De Wijnen

De witte frisse wijn met perzikachtig fruit wordt hier hoofdzakelijk gemaakt van de albariño-druif. Andere druivensoorten zijn de treixadure en loureira blanca. De most gist in stalen tanks om de smaak zo groen en fris mogelijk te houden. De wijnen passen ideaal bij de verse zeevruchten Er worden ook lichte rode wijnen gemaakt van de menciadruif maar stellen minder voor


In het gebied Val do Salnés
wordt de wijn vooral van de albariño-druif gemaakt en komende de beste wijnen vandaan. De wijn wordt albariño wijn genoemd als hij voor het merendeel van de albariño druif wordt gemaakt. Als de wijn 70% abariño bevat, wordt hij Val do Salnés genoemd
In O Rosal
bestaan de wijnen of uit albariño of uit de loureira-druif. Ook hier geldt dat hij de naam O Rosal mag heten, als hij voor 70 procent uit één van deze druiven bestaat
In Condado de Tea
bestaan de wijnen uit albariño of de treixadura en geldt ook hier weer dat het pas de naam van het gebied mag heten als hij voor 70 procent uit één van deze druiven bestaat

 

Wijnsteden: Cambados (Val do Salnés); Salvaterra de Mino, Arbo en Crecente (Condado do Tea)

 

 

        

 

Beroemde Bodega's Rias Baixes

Vilariño, Cambados: Coöperatie opgericht in 1986 met 285 leden; het is de grootste in de Rías Baixas. Beste wijn is de uitstekende Martin Códax van 100% Albariño
Palacio de Fefiñanes (foto links) Cambados: Plaza de Fefiñanes (ih centrum) http://www.fefinanes.com/en/; opgericht in 1928 en oudste bedrijf; maakte onder verschillende families al vanaf de 17e eeuw wijn; produceert 100% albariño wijnen in de eigen palacio
Adegas Das Eiras, O Rosal, Ctra. Tuy-La Guardia km. 46; opgericht in 1990; modern bedrijf met 60 ha wijngaard; produceert uitstekende wijnen van alle druivensoorten, waaronder Abadia (100% Albariño) en Terras Gauda (70% Albariño)
Marquéz de Vizhoja (foto midden) Arbo:http://www.marquesdevizhoja.com/,  Finca la Moreira 36430, Arbo, opgericht in 1966. 40 ha waarvan 35 ha eigen wijngaard is, met 17e landhuis; Produceert Folla Verde Condado do Tea en de Marqués de Vizhoa: Beste wijn is de Torre La Moreira (100% albariño)
Pazo San Mauro, Salvaterra do Miño (foto rechts), Familiebedrijf en opgericht in 1988. 30 ha wijngaard; Bedrijf maakte onder eerdere eigenaar al eeuwen wijn; in 2003 verworven door de Grupo Vinícola Marqués de Vargas en nieuwe eigenaar hebben behoorlijk geïnvesteerd in nieuwe technieken en wijnkelder; Maakt twee wijnen, Pazo San Mauro (albariño) en Sanamaro

 

 

Ribeiro

Is een oud wijngebied rondom de mooie stad Ribadavia: hier komen de rivieren de Miño, de Avía en de Arnoias tesamen. Toen er nog nauwelijks DO zones bestonden werd uit deze streek al in de 17e eeuw wijn geëxporteerd naar Italie en Engeland. Vanwege nieuwe markten is het wijngebied in de jaren tachtig wat ingezakt en had men niet de middelen om te investeren in nieuwe apparatuur en technieken. Dit is inmiddels achter de rug en de meeste wijnboeren beschikken over de modernste installaties en behoort het tot één van de meest florende DO gebieden van noord-Spanje. De meeste wijngebieden liggen in de rivierdalen; sommigen zijn in terrassen aangelegd

 

De Wijnen

Van vanoudsher worden levendige, witte wijnen gemaak vooral van de albariño, treiadura en torrontés. De Ribeiro wordt net als de Rias Baixes tot een van de beste witte wijnen beschouwd. Voor de rode wijn wordt de caiño gebruikt 

Wijnsteden: Ribadavia en Leiro


Beroemde Bodegas Ribeiro

Coöperativa Vitivinícola del Ribeíro, Ribadavia: Lugar Valdepereira, http://www.vinoribeiro.com/  Opgericht in 1968 door een groep van wijnboeren die de historishe lokale druivenrassen wilde herstellen. Heeft nu 800 leden en verbouwen 670 ha aan wijngaarden met produktie van 60.000 hl aan wijn. Zij produceren jonge en oude wijnen en likeuren Beste wijn: Bramcellao, Ferron en Caiño, Sousón, Mencía zijn de sterren van rode wijn; de witte is Amadeus die in een aparte fles zit
Alemparte, Leiro: Gomariz; Klein familiebedrijf en opgericht in 1979; beste wijnmakerij in Leiro. Verbouwt treixadura, albariño en palomina. Beste wijn: Airón

 

 

   

 

 

Ribeira Sacra

In een prachtig natuurgebied waar de rivieren de Miño en de Sil samenkomen ligt één van de mooiste wijngebieden van Galicië (rechterkaart wijngebied Ribeira Sacra). De Ribeira Sacra ('heilige oever') dankt zijn naam aan de vele kloosters, kerken en kappellen die hier al vanaf de 12e eeuw liggen. Dwars door het gebied is een indrukwekkende kloof uitgesleten. De romeinen en later de monikken, hebben op de vaak onmogelijk steile hellingen terrassen voor wijnbouw aangelegd (foto linksboven) en wijn geproduceerd. De druiven moeten hierdoor met de hand worden geplukt en via bootjes op de rivier worden afgevoerd



DO Ribeira Sacra bestaat uit vijf gebieden
:

Chantada, Ribeiras do Miño, Sober, Amandi, Ribeira do Sil-Ourense en Quiroga-Bibei


De Wijnen

In de DO Ribeira Sacra worden zestien druivensoorten verbouwd. In het witte bolwerk van Galicië worden ook rode wijnen gemaakt waarvan de meeste van de mencía en godello druiven,. Ze zijn jong, slank, licht en fruitig van smaak en dus heel wat anders dan de zwaardere Crianza's en Reserves waar Spanje vooral bekend om staat. De witte wijnen worden van de treixadure en loureira. De beste wijn komt uit het Amandi gebied en zou volgens zeggen ook de lievelingswijn zijn geweest van de Romeinse keizer Tiberius. In deze wijnstreek worden oude tot ultramoderne technieken gebruikt. De meeste wijngaarden zijn klein

Wijnhoofdstad:  Montforte de Lemos

 

 

      

 

 

Beroemde Bodega's:  Ribeira Sacra

Moure: Escairón (linkerfoto): Avda. Buenos Aires, 12; http://www.adegasmoure.com/en; familiebedrijf en opgericht José Moure in 1958. Hooggelegen en prachtig zicht op de Miño. Maakt wijnen en likeuren en één van de beste albariñowijnen van de streek onder de naam: Abadía da Cova. Heeft diverse prijzen gewonnen
Rectoral Amandi, Amandi (foto midden/rechts): Vinos y Bodegas Gallegas, Santa Cruz de Arrabaldo, 49 http://www.rectoraldeamandi.com/ :oude parochie van 1000 m2 uit de 17e-eeuw heeft zijn naam aan de Rectoral de Amandi bodega gegeven. Het is opgericht in 1889 en gelegen in het oudste wijngebied van de streek. Maakt rode wijn van mencía. Beste wijn Rectoral de Amandi

 

 

Valdeorras

Gelegen in het zuidoosten van Spanje tegen de reigo Castilië-Leon en Portugal. Het gebied was vroeger een belangrijk gebied waar de Romeinen goud wonnen. Nu is het vooral een exportgebied van wijn en heeft het net als vele andere wijngebieden in Galicië zich toegelegd op nieuwe technieken en behoorlijk geïnvesteerd. Het kleine DO gebied met 1500 ha aan wijngaarden, ligt behoorlijk landinwaarts en wordt gekenmerkt door een landklimaat. De wijngaarden liggen langs de oevers en de hellingen van de rivier



De Wijnen

Van oudsher worden lichte rode wijnen gemaakt van de godello druif, en laatste jaren ook de mencía. Ook wordt de tempranillo, cabernet sauvignon, merlot en de garnacha aangeplant die steeds meer uitstekende wijnen oplevert


Beroemde Bodegas: Valdeorras

Godeval, O Barco: Avda. de Galicia, O Barco de Valdeorras; http://www.godeval.es/ 
opgericht in 1986 en produceert de beste wijnen van de streek. Bodega gehuisvest in een voormalig klooster met de modernste apparatuur. Beste wijn: Viña Godeval
Joaquín Rebolledo,
A Rúa: San Roque 11; http://www.joaquinrebolledo.com/eng/
familiebedrijf dat 4 eeuwen teruggaat; 40 ha; produceert rode wijn van de mencía druif en barrica. De witte wijn van de Godello. Beste wijn: Joaquín Reolledo Tinto en Blanco

 

 

Monterrei

Ten zuiden van DO Ribeiro Sacra ligt het wijngebied DO Valdeorras rondom stadje Verín op 15 km van Portugal. In het kleine DO Monterrei wordt vooral witte wijn gemaakt van de doña branca. De afgelopen jaren wordt steeds meer nadruk gelegd op kwaliteitsdruiven als Godello en Treixadura. De lichte rode wijnen worden gemaakt van de mencía. Er zijn maar een paar wijnboeren in deze wijnstreek aktief

 

 

 

Share

Powered by

MasSpanje connected

FaceBook
Twitter
TOP