DO Wijngebieden

Baskenland kent twee DO wijngebieden
de Chacolí de Gueteria (provincie Guipúzcoa) en Chacoli de Vizcaya
In het Baskisch heten ze respectievelijk Getariako Txakolina en Bizkaiko Txakolina. De wijngaarden liggen in het
noordwestelijke deel van Baskenland en zijn over het algemeen klein en liggen verspreid

 

DOCa's
In de zuidelijke provincie Alava, in de streek La Rioja Álavesa met wijnhoofdstad Laguardia wordt een aantal van de beste rioja DOCa's gemaakt. Wij hebben deze streek onder de regio La Rioja beschreven, lees verder Wijnen van La Rioja

 


Guipúzcoa

De wijngebieden liggen rond de steden Gueteria, Aia en Zarautz


Vizcaya

De wijngaarden liggen bij de kuststreek rond Bakio en in het binnenland bij Balmaseda (ten zuidwesten van Bilbao); sommige wijngebieden zijn zeer klein

 

Aan de kust heerst een zeeklimaat en is er veel neerslag. De wijngaarden hebben hier geen last van vorst en extreme zomerzon. Over het algemeen zijn ze op steile hellingen aangeplant zodat de oogst soms letterlijk duizelingwekkend is. In het binnenland is het warmer er droger. De wijngaarden van Guetaria maken een heropleving door vanwege nieuwe technologieën. Export naar het buitenland vindt vrijwel niet plaats omdat de wijnbouwgronden te klein zijn en de vraag naar deze wijn onder de locale bevolking en de gastronomische restaurants in dit gebied zelf is toegenomen

 


De druiven 

De druiven die hier groeien vind je nergens anders ter wereld
De witte druivensoort heet ondarribi zuri (>90%) en de rode heet ondarribia belta. Beiden hebben dezelfde bodem: voor een groot deel uit klei met een lichte, zanderige bovenlaag die arenisca wordt genoemd en zijn op hoogtes variërend van vlak boven zeeniveau tot wel 150 meter

 

 

 

          

 

 

Wijnen

De chacoli is merendeel wit. De wijnen van Guipúzcoa en bij Bakio zijn licht, fris en een alcoholpercentage van 10.5%. De wijnen uit het binnenland hebben meer alcoholpercentage. Sommige wijnmakers stappen af van het traditionele imago van chacolí door de wijn wat fruitiger te maken. Enkele wijnmakers produceren ook kleine hoeveelheden rosado en rode Chaolí

De wijn past bij de heerlijke lokale vis- en schaaldiergerechten en wordt gedronken in een groot en breed glas. Hij moet worden gedronken voordat de mousse (tximparta) verdwenen is

 

 

 

      

 

 


Beroemde Bodega's


Bodegas K5 Arguiñano:
i
n het centrum van Aia, 9 km van Zarautz, http://www.txakolina-k5.com/bodega.html; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; tel: 00 34 688 665 555
in bezit van de bekendste TV-kok van Spanje, Karlos AruiñanoHij is in 2005 met Abel Agirre, Julian Arruabarrena, Iñaki Burutxaga en Joanjo Landa gestart met als doel de beste wijn van dit gebied te maken. Hij heeft in 2009 een vooruitstrevende oenoloog Lauren Rosillo Marhuenda aangetrokken en de wijnen zijn daarna een succes geworden. Zij staan inmiddels op  de kaarten van alle 3 sterrenrestaurants waaronder die van  Martin Berasategui, Mugaritz en Arzak (zie ook bij San Sebástian). De wijngaarden van de Bodegas K5 Argiñano zijn beplant met 100% Hondarribi Zuri, een autochtone druif in dit gebied; 15 ha; prachtig gelegen aan de voet van de Eztenagako Txorrua met mooi uitzicht op de haven van Orío


Eizaguirre
,
Camino de Azpeitia, 18, Zarautz, tel. 943 130 303, E-mail : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., opgericht in 1930. Klein gebied van 4 ha. Produceren lichte, frisse en prikkelende wijnen


Etxaniz
in
Guetaria. Bellen/mailen voor een afspraak aan de bodega: Tel.: (00 34) 943 14 07 02
Eén van de bekendste producenten. De wijngaarden liggen prachtig gelegen, hoog gelegen op de steilge hellingen rondom Guetaria; 35 ha. In 1989 kregen ze de DO status. Ze maken drie wijnsoorten: Txomin Etxaniz, Eugenia en Uydi. De bekendste is de eerstgenoemde, een heerlijke frisse wijn


Virgen de l'Orea (foto rechts),
Barrio de Lorea, Otxaran, Zalla. Er was eens.... een rijke miljonair. Hij had altijd de droom om wijn te gaan verbouwen. Hij kocht een oud huis, restaureerde het en verbouwde het tot bodega en herplantte en verbeterde de wijngaarden. Het sprookje is inmiddels werkelijkheid. De bodega is een begrip en hij verbouwt één van de betere wijnen. De ruime en moderne faciliteiten van dit complex, gelegen in de streek van Encartaciones, laat meer dan 280.000 liter produceren. Beste wijn: de uitstekende Señioro de Otxaran

 

 

Share

Powered by

MasSpanje connected

FaceBook
Twitter
TOP