DO Alicante
is de meest zuidelijk gelegen DO in de provincie Alicante en in de Comunidad Valencia. Vanwege het warme klimaat het hele jaar rond doet de hoogte van de wijngaarden (hoogste 400 m) er niet toe zoals bijvoorbeeld in de Penedes. Ook hier koelt het in de nacht erg af en zijn de temperaturen overdag hoog maar toch blijven de temperaturen tijdens het rijpingsproces hoog
Wijngebied is onderverdeeld in twee subzones:
- Subzone La Marina
is bekend als de Costa Blanca. Het ligt aan de kust tussen Dénia/Calpe en landinwaarts tot aan Castell de Castells - Subzone Alicante
ligt in de stad Alicante zelf en in een groot deel ten westen van de stad. Het grenst aan de DO's Jumilla en Yecla (in Murcia) in het westen, aan de Almansa DO in het noord-westen. Sommige wijngaarden liggen over de grenzen heen
Druivenvariëteiten
De belangrijkste blauwe druif is de monastrell en levert in dit gebied uitstekende wijnen. Maar er wordt ook de garnacha, tempranillo en bobal verbouwd. De belangrijkste witte druiven zijn merseguera en moscatel romano. Er zijn ook wijngaarden die experimenteren met de chardonnay en riesling en wordt er de macabeao/viura, planta fina en de airén verbouwd
De Wijnen
Alicante vertoont veel overeenkomsten met de naburige wijngebieden van de Levant: er groeien dezelfde druiven (vooral merseguera en monastrell) en de regio produceert traditiegetrouw vooral bulkwijnen op een paar vooruitstrevende Bodega's na
Wijnen van Alicante
lenen zich uitstekend als dessertwijn
Subzone La Marina
produceert voornamelijk zoete wijnen die als dessertwijn goed smaken
Subzone Alicante
produceert onder andere de unieke dessertwijn ‘Fondillon’. Hij wordt meestal van de monastrell gemaakt en heeft een hoog alcoholpercentage. De wijn lijkt een beetje op een tawny port. Maar er worden ook rancios en jovenes in alle kleuren gemaakt
Wijnhoofdstad: Alicante
Andere wijnsteden: Villena, Sax, Salinas, Petrer, Monovar, Pinoso, La Romana, Alguena, Parcent (subzona La Marina)
Beroemde Bodega’s
Parcent
Gutiérrez de la Vega (foto rechtsbven) , C/Les Quintanes, 1, 03792 Parcent, Alicante (rond Calpe), tel/fax: 966 403 871, www.castadiva.es
Opgericht in 1978. rondleidingen maandag tm zaterdag vanaf 11.30
Uitstekende door een familie gerunde wijnmakerij. In 1982 is de wijnmakerij verplaatst naar een oude oliemolen. De wijnvaten worden opgeslagen in een ondergrondse grot. Produceert voornamelijk zoete wijn en is gespecialiseerd in moscatel. De vele merknamen worden opgedragen aan schrijvers en hun werk. Verkoopt ook olijfolie. Beste wijn: de Cosecha Miel
Monóvar
Primitivo Quilés, Mayor, 4, Monóvar (gebied rond Alicante), t. 96 547 0099, www.primitivoquiles.com
Oud familiebedrijf sedert 1780. Vooral bekend en beroemd om zijn Fondillón (foto linksboven) en uitstekende Moscatel. Combineert oude en nieuwe technieken. Produceert ook wijnen waaronder lichte frisse, fruitige rosado’s en zware rode crianza. Beste wijnen: de traditionele El Abueolo rancio generoso (monastrell) en de Primitivo Quilés Moscatel Extra
Petrer
Bocopa, Carrel Talladors, Petrer, sinds 1987. Dit bedrijf is de grootste van de regio. Het is tot stand gekomen door een fusie van verschillende coöperaties met elkaar. Vooral op bulkwijn gericht maar jovenes en een goede moscatel. De beste wijn is de traditionele Fondilón